Angstanfald om natten – hvorfor kommer de?

Når angstanfald om natten er den største udfordring.

Vågner du gentagne gange om natten og føler at angsten nu igen er din nærmeste følgesvend?

Det er som om, at du om dagen kan holde den på en vis afstand, men når du så ligger i din seng og skal til at falde i søvn, så kommer den snigende – angsten, som for at nage sig fast til dig og følges med dig i løbet af natten.

Måske falder du let i søvn om aftenen, men som ud af det blå vågner du med et sæt – badet i sved, med galoperende hjerte og tankerne buldrende afsted. Og her er den igen, din trofaste følgesvend.

Rigtig mange mennesker oplever søvnforstyrrelser på grund af deres angst. ”Om natten er det værst” er der mange, der fortæller. 

Angstanfald om natten

Hvorfor er det sådan? Hvorfor kommer angsten om natten, når nu dagen har været god? Og hvad kan du gøre for at få en bedre, sammenhængende og mere rolig søvn?

Det skal vi se nærmere på her.

Derfor får du angstanfald om natten

Angst er en helt naturlig reaktion på oplevet fare. Det kan være en helt konkret oplevet hændelse, der vækker følelsen af angst i dig. Eller det kan være en reaktion på længere eller kortere tids oplevet belastning.

Uanset hvad der ligger til grund for den angst, du oplever, er din reaktion på angst et signal fra dit nervesystem om at det er på vagt overfor den potentielle fare.

Dit nervesystem er i alarmberedskab og kan have svært ved at finde ro, når du er under pres eller hvis du har en traumatisk oplevelse bag dig, som fortsat påvirker dig. 

Når dit nervesystem er i alarmberedskab bliver det let påvirket af de ting, tanker eller situationer, der aktiverer din angst. Det er på vagt.

Fordi det er på vagt, har det når du skal sove, vanskeligt ved at finde ro. Det er altså, når du skal hvile eller sove fortsat på vagt overfor potentiel fare, og derfor kan du have svært ved at falde i søvn, finde en dyb og rolig søvn eller være ramt at pludselige opvågninger med angst om natten.

Hvordan får du en bedre søvn?

For at få en bedre og mere stabil søvn, er det vigtigt at du hjælper dit nervesystem med at finde ro.

Det kan du gøre ved at:

  • Tømme dit hoved for tanker inden du går i seng. Er der opgaver eller ting, du skal huske, så skriv dem ned min. 30 minutter inden du ligger dig til at sove.
  • Begræns stimuli min. 30 minutter inden du skal sove. Sluk for mobil og anden skærm. Lyt til rolig musik, hvis du hører musik inden du skal sove. 
  • Brug tid på at ”lukke ned” inden du går i seng. Afslut dagen, opgaver, samtaler og aktiviteter i god tid inden du går i seng.
  • Brug tiden inden du skal sove på rolige aktiviteter; læse, lytte til rolig musik, afspænding, meditation, skrive dagbog; det kan være positive ting, du har oplevet i løbet af dagen, hvad du ser frem til den efterfølgende dag, gode værdier, mennesker i dit liv, du sætter pris på osv.

Har du opvågninger om natten er det en god idé at have nogle helt konkrete redskaber, der kan hjælpe dig med at få ro på dit nervesystem og fjerne dit fokus fra angsten.

Ofte er der en bagvedliggende grund til dine angstanfald om natten. Du kan lære at mindske anfaldene og lære at få en bedre søvn, men det er også vigtigt at tage hånd om den bagvedliggende grund. 

Måske er det nok at du selv bliver bevidst om, hvad der er årsag til din angst, andre gange kan det hjælpe dig at tale med og få støtte af en af dine nærmeste, og i nogle tilfælde kan det være nødvendigt at få hjælp fra en erfaren professionel.

Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for én til at tale med om dine udfordringer.

De bedste hilsner, Gitte Daasbjerg,
Psykoterapeut MPF. Musikterapeut, cand. mag.

Kompetent hjælp til angstanfald om natten Læs mere om Gitte her –>


Har du brug for hjælp til at arbejde med din angst?
Få en gratis og uforpligtende 20 min samtale, hvor du kan få afklaret, hvad dit behov er.
Book din tid her:
Booking


0 Shares

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *