Forstå din angst og bliv bedre til at håndtere den

At leve med angst kan medføre store begrænsninger i din hverdag.

Situationer du tidligere ikke har haft nogle problemer med, kan pludselig være store forhindringer for dig og det kan være årsag til frustration og mange bekymringer om, hvordan du klarer dig igennem og får en helt almindelig hverdag igen.

Selvom om du lige nu måske synes, at det uoverskueligt og hårdt, så ved jeg, at du kan få det bedre igen.

Jeg ved, at du igen kan få en hverdag, der fungerer.

Jeg ved, at du kan komme dertil, hvor angsten ikke bliver styrende for dit liv, men at du selv kan styre hvor meget opmærksomhed du vil give den.

I denne artikel om angst vil jeg fortælle dig, hvad angst er og hvorfor den opstår, så du vil blive bedre i stand til at forstå din angst og mindske den styrende kraft den har i dit liv.

Jeg har igennem adskillige år beskæftiget mig med angst bl.a. som ansat i hospitalspsykiatrien og på hospice. 

Jeg ved fra mine mange års erfaringer, at du kan komme igennem den svære situation, du står i lige nu, at du kan få det bedre, og at du igen kan komme til at tage styringen i dit eget liv.


Når angsten bliver styrende i dit liv.

Oplever du i din hverdag kortvarigt eller længerevarende angst, ved du hvor invaliderende og begrænsende, det kan være.

Når du kommer i en situation, der medfører angst, kan du ofte opleve at du bliver fuldstændig handlingslammet og det eneste du føler dig i stand til at gøre, er at reagere på den angst, du oplever. 

At stå i de situationer eller perioder, hvor angsten er styrende er ubeskriveligt hårdt, det er svært og det er uoverskueligt. Du kan opleve at være helt lammet af dine reaktioner og have svært ved at kende dig selv. 

Angst er en reaktion på overbelastning

Det der kan komme til at optage meget af din opmærksomhed er visheden om, at der er noget, du kan blive konfronteret med, der kan kalde angsten frem.

Det er forestillingen om, hvad der kommer til at ske næste gang, du bliver konfronteret med den situation, du frygter allermest, det er rigtig skræmmende og det kan medføre, at du helt undgår de situationer, der kan fremkalde angst.

At undgå disse situationer forhindrer dig i at opleve angsten, men det får ikke angsten til at forsvinde. 

Længere nede i artiklen, vil jeg komme ind på, hvad du kan gøre for at mindske din angst, men allerførst vil jeg ganske kort fortælle dig, hvad angst er og hvorfor det opstår. Det er en vigtig information, fordi du vil være bedre i stand til at arbejde med din angst, når du har en forståelse for, hvorfor den opstår.

Når angst er en reaktion på overbelastning. 

Angst er en grundfølelse og en helt naturlig reaktion på en potentiel fare. Når du møder potentiel fare, reagerer den ældste del af hjernen helt instinktivt, det gør den for at sikre din overlevelse. 

Men når angst bliver en negativ faktor i din hverdag, når den bliver styrende og forhindrer dig i at leve ubegrænset i din hverdag, så er angsten i mange tilfælde blevet en reaktion på overbelastning. Dine angstsymptomer – hvad end det er fysiske, mentale eller adfærdsmæssige, er et signal fra din krop om, at den situation, du står i lige nu er en ”fare” for dig. 

Den situation, du står i lige nu, kan skyldes overbelastning:

· der har stået på intenst over kortere tid,

· du er blevet eksponeret for kontinuerligt over længere tid,

· på grund af en livsomvæltende situation,

· på grund af en traumatisk oplevelse

Ved en overbelastningsreaktion reagerer din hjerne og dit nervesystem på potentiel fare, også selvom der rationelt set ikke er noget af være angst for, det er helt naturligt og en måde at beskytte dig mod den fare, som overbelastningen er eller har været for dig. 

Hvordan kan du se angst som en hjælp

Vi kan alle sammen holde til overbelastning i kortere eller længere periode og bliver ikke nødvendigvis overbelastet af en traumatisk hændelse, men hvis din overbelastning er stærk, varer ved eller traumet ikke forløses, vil dit nervesystem fastholdes i et alarmberedskab, hvor det konstant er på vagt overfor potentiel fare.

En sådan vedvarende tilstand er en stor belastning for dit nervesystem og kan i sidste ende medføre reaktioner som angst, fordi dit nervesystem ikke formår at finde den naturlige ro og balance igen. Det sidder i stedet fast i det høje og intense alarmberedskab, det har være nødt til at være i for at klare sig igennem den overbelastning, du har været/er i.

Det, der er vigtigt at forstå, når du skal håndtere din angst er, at du skal hjælpe dit nervesystem med at falde til ro igen for at kunne se bort fra den ”fare”, du står i, først derefter kan du begynde at arbejde dig ud af din angst.


Kan angst være en hjælp?

Når du oplever symptomer på angst, er det voldsomt ubehageligt, derfor forbindes symptomerne på angst oftest med negative tanker og følelser. 

Angst er helt sikkert noget, du gerne vil slippe helt af med, have så langt væk fra dig som muligt og allerhelst nu.

Det jeg hjælper mine klienter med at lære, det er at se angsten som en hjælp. 

Måske virker det skræmmende på dig at skulle tage angsten ind på den måde.

Du skal hjælpe dit nervesystem med at finde ro

Med hvis du husker på, hvad angst er, så er de symptomer du har – om det er fysiske, psykiske eller adfærdsmæssige, et signal fra din krop om, at du skal stoppe op, passe på dig selv og lave nogle ændringer i det liv, du lever lige nu. Det er et signal om, at du har været eller er påvirket af en stor overbelastning.

Du kan se angsten og dine symptomer som røde alarmklokker, der fortæller dig, at der er noget, der er afgørende at du tager dig af, for at du kan fungere optimalt i din hverdag igen.

Hvad hjælper mod angst?

Det jeg lærer mine klienter, der kæmper med angsten tæt inde på livet, er følgende: 

1. Det er vigtigt, at du får nogle helt konkrete redskaber – her og nu, som kan hjælpe dig til at mindske dine symptomer allerede i dag.

2. Dernæst er det vigtigt, at du får ro på dine tanker og dit nervesystem, så du kan blive bedre i stand til at arbejde dig ud af din angst og mindske dine symptomer.

Er du ramt af svær angst, kan der være teknikker, som ofte anbefales mod angst, der ikke er hensigtsmæssige for dig at benytte dig af, da dit nervesystem ved svær angst er i allerhøjeste alarmberedskab.

Det er blandt andet øvelser, hvor der er fokus på at dit nervesystem bliver helt afspændt, f.eks. dybe vejrtrækningsøvelser, afspændingsøvelser og meditation. Da dit nervesystem er i allerhøjste alarmberedskab, kan det reagere imod hensigten ved at blive guidet til dyb afspænding.

Det dit nervesystem har brug for er gradvis beroligelse, dvs. at du skal finde måder, hvorpå du gradvist og i et stille og roligt tempo, kan berolige dit nervesystem mere og mere. Når du har opnået det, kan du med stor fordel anvende vejrtrækningsøvelser, afspændingsøvelser og meditation til at blive mere fri af din angst og til at forebygge angst.

3. Det er vigtigt at lytte til dig selv. Forværres dine symptomer, går du for hurtigt frem, tag det i stedet for i et langsomt og roligt tempo.

4. Dernæst er det vigtigt at blive afklaret om, hvad der er årsag til din angst, så du bedre kan bygge dig selv op igen og komme styrket ind i en normal hverdag.

Husk på at det er en rigtig svær situation at være i, når du kæmper med angst og ofte er det nødvendigt med god og støttende professionel hjælp. 

Husk også at være åben omkring det overfor dine nærmeste – gå ikke alene med de udfordringer, du har, men sørg for at få god støtte fra dine omgivelser.

Pas godt på dig selv!

De bedste hilsner, Gitte Daasbjerg,
Psykoterapeut MPF. Musikterapeut, cand. mag.

Angst Læs mere om Gitte her –>


Har du brug for hjælp til at arbejde med din angst?
Få en gratis og uforpligtende 20 min samtale, hvor du kan få afklaret, hvad dit behov er.
Book din tid her:
Booking



Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *